Mi volimo šešire!

Bez obzira da li je elegantan, bogato ukrašen, jednostavan ili neodoljiv, za svaki trenutak postoji idealan šešir. Šeširi iz naših kolekcija svojom finoćom izrade, udobnošću za nošenje i odličnom zaštitom od svih vremenskih uslova postali su verni pratioci istinskih i strastvenih zaljubljenika u šešire širom sveta.

Važno je napomenuti da se u svetu mode stilovi prepliću i nove stvari neprestano isprobavaju. Postoje vrlo male razlike između određenih stilova i izraza kao što su trilbi i fedora, koji su danas prilično zamenljivi tamo gde su nekada bile karakteristične veličine oboda. Uz to, postoje bukvalno stotine stilova šešira kada uključite specifičnosti poput bellhop cap ili Napoleonovog čuvenog bicorn-a

Svi naši šeširi su ručno izrađeni od najfinije merino vune!

Oblikovanje kaplina je zaista ključ za izradu šešira od filca !

Proces izrade

Filc se dobija valjanjem i presovanjem merino vune i primenom vlage i toplote tako da se vlakna matiraju / spajaju i stvaraju filc. Mek je i može se dobiti u bilo kojoj boji. To šešire čini idealnim saputnikom za sve vremenske prilike! Svi naši šeširi su proizvedeni su od 100% najfinije merino vune, što vam garantuje lakoću i uživanje pri nošenju.

Sloj filca odstranjuje se od samog tela. Telo je nekoliko puta više od visine gotovog šešira i tako je delikatno da se sa njim treba postupati sa najvećom pažnjom. Sada je smanjivanje počelo ozbiljno, sve dok se telo sukcesivno ne smanji sa svojih prvobitnih ogromnih dimenzija do konačne veličine.

Telo je savijeno, namočeno u vruću vodu i namotano pod pritiskom. S vremena na vreme se otvara, pregledava i ako je zadovoljavajuće, ponovo se savija, namoči, valja i pritisne. Pod dejstvom vruće vode i manipulacije, vlakna se smanjuju, a izbočene rešetke se čvrsto stežu i učvršćuju dok konus ne bude veći od gotovog šešira, tako je čvrsto filcan da ga jak čovek ne može razdvojiti. Ovo je težak i mukotrpan posao, i mora se obaviti brzo, ili će se telo ohladiti. Iako mašine igraju ulogu u ovom procesu, više u nižim i srednjim procesima, nego u finalnoj obradi, telo se smanjuje ručno, posebno u ranim fazama kada je konus velik i izuzetno delikatan. Mašine koje smanjuju su „valjci“, poput velikih mašina za pranje. Tela su umotana u krpe i provučena kroz valjke, preko kojih se izliva vruća voda. Tako se ručno valjanje mehanički stimuliše. Međutim, obučeni radnik mora uvek biti prisutan da stručno obavija tela, često ih pregledava i prilagođava valjke. Čak i mašina za oblikovanje zahteva visoko obučenog operatera da kontroliše struju unutar mašine kako bi vuna bila savršeno raspoređeno na konusu.

Grubi oblik se dobija rastezanjem gotovog oblika blokiranjem krune i prirubljivanjem brida. Istezanje krune vrši se na mašini koja ima okvir preko kojeg se postavlja konus, a iznad toga metalni prsti. Prsti „masiraju“ vrh konusa, pritiskajući filc između rebra okvira, istežući ga. Nosači donjeg ruba hvataju rub metalnim prstima i rade na istom principu. Od trenutka kada je telo formirano do blokade, šešir je dobio puno pažljivih tretmana pored ovde navedenih koraka.

Šešir se grubo blokira u oblik vlaženjem i povlačenjem preko drvenog bloka. Blokiranje do konačne veličine vrši se parom i peglom. Konačno, šešir je ukrašen kožom, podstavama i zašivenim trakama, a sve to mora se obaviti s pažnjom, jer izrada pokazuje kvalitet.

Packable / Crushable  

Packable/Crushable . Kada vidite šešir sa oznakom „Packable/Crushable“, to generalno znači da može izdržati više zloupotrebe ili da nije toliko krhka da bi se slomila kada se primeni ova akcija, možda će trebati malo pare i ljubav da se vrati u prvobitni oblik. U svakom slučaju, uvek mislite na termin za Packable/Crushable kao izdržljiv, postojan I dugotrajan šešir.

Upoznajte se sa našim modelima!

Izaberite kategoriju šešira koja predtavlja Vaš stil!

Budite prvi koji će saznati za nove modele

Prijavite se na naš bilten